Serviciul 112 a participat la conferința „Date spațiale în Republica Moldova-accesibilitate, beneficii și oportunități”

Serviciul 112 a participat la conferința „Date spațiale în Republica Moldova-accesibilitate, beneficii și oportunități”

În data de 13 iunie, echipa Serviciului național unic pentru apelurile de urgență a participat, alături de reprezentanții din partea autorităților publice centrale și locale, sectorului academic, experți internaționali, la conferința „Date spațiale în Republica Moldova-accesibilitate, beneficii și oportunități”, eveniment organizat în cadrul Proiectului de Înregistrare și Evaluare Funciară în parteneriat cu Agenția Geodezie Cartografie și Cadastru.


În cadrul conferinței, a fost prezentat Geoportalul Infrastructura Națională de Date Spațiale (INDS) https://geoportalinds.gov.md/ro/geoportal-ro/, ce reprezintă punctul unic de acces pentru căutarea, vizualizarea și descărcarea datelor spațiale din diverse surse. Modernizarea sistemului va permite accesarea mai ușoară a datelor spațiale, iar informațiile despre condițiile atmosferice, resursele minerale, adresele cadastrale, planificarea urbană și regională vor fi mai exacte.

De avantajele modernizării, va beneficia și Serviciul 112, deoarece dezvoltarea infrastructurii naționale de date spațiale reprezintă un element esențial în misiunea de intervenție la urgență. Despre utilitatea și necesitatea datelor spațiale pentru intervenția imediată în situațiile de urgență, a menționat în prezentarea sa, Marin Cebotari, inginer integrare sisteme informaționale al Serviciului 112. Acesta a prezentat beneficiile și oportunitățile accesării datelor spațiale în gestionarea eficientă a intervenției în situația de urgență, și anume, în localizarea mai exactă a persoanei care solicită ajutor la numărul unic de urgență 112, ghidarea pentru echipele de intervenție și prevenirea incidentelor.

Galerie foto.