Cum funcționează localizarea 112?

Republica Moldova a realizat pași importanți în dezvoltarea Serviciului 112 pe plan național, în special modul în care noile tehnologii oferă instrumente corecte de luare a deciziilor și coordonare a resurselor în situații de urgență, precum și prezentarea de soluții informatice privind localizarea geografică care este destul de utilă în contextul unui caz de urgență, oferind un tablou mai clar al situației de urgență persoanei care gestionează aceste cazuri prin înregistrarea pe hartă a apelului cu privire la situația de urgență. Infrastructura Sistemului 112 permite recepționarea poziției apelantului prin mai multe funcționalități. Transmiterea către 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună la serviciul de urgență de pe telefoanele mobile este realizată prin două metode: CellID și AML.

Localizarea pe baza CellID, este cea mai simplă formă posibilă de localizare. Metoda respectivă oferă o estimare grosieră a locației (de exemplu un cerc cu raza de câțiva kilometri), dar avantajul este disponibilitatea foarte înaltă a acestei informații. Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea primară a terminalului apelantului bazat pe tehnologia CellID oferită din datele preluate de la celula de telefonie mobilă care deservește terminalul apelantului.

Funcționalitatea de tip AML – Advanced Mobile Location pentru telefoanele mobile permite transmiterea, exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții, în mod automat, către Sistemul Informațional Automatizat al Serviciului 112, a informaţiei avansate cu date de localizare care indică coordonatele geografice asociate locului din care se sună. În așa fel, când inițiezi apelul către 112, telefonul pornește automat GPS-ul și wifi-ul și se folosește de ele pentru a determina poziția precisă în care te afli (prin GPS) sau măcar una aproximativă (prin wifi). Localizarea terminalului apelantului bazat pe metoda AML  reprezintă o arie cu raza de câţiva metri/câteva zeci de metri. Odată determinată, poziția este trimisă automat prin SMS către serviciul de urgență.

În acest moment, AML este suportată doar de către terminalele Android – versiunea 2.3 sau mai recentă. Pentru furnizarea informațiilor de localizare prin serviciul AML telefonul trebuie să includă sistemul de operare Android – versiunea 2.3 (în prezent, în Republica Moldova tehnologia AML este suportată doar de către terminalele Android – versiunea 2.3), telefonul trebuie să aibă integrate funcțiile de GPS și WiFi, telefonul trebuie să fie înregistrat într-o rețea mobilă din Republica Moldova, cu acces la servicii de SMS și/sau internet.

Conform Asociaţiei Europene a Numărului de Urgență 112 (EENA), soluția de localizare AML este funcțională în 19 țări: Austria, Belgia, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Islanda, Lituania, Maria Britanie, Mexic, Moldova, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Slovenia, Statele Unite, Suedia.

Pentru apelurile inițiate din rețelele fixe este furnizată în mod automat către Sistemul Informațional Automatizat 112  de operatorii de telefonie adresa terminalului fix (date ANI/ALI).