Combaterea știrilor false în contextul pandemiei cu coronavirus și promovarea informării din surse oficiale

Combaterea știrilor false în contextul pandemiei cu coronavirus și promovarea informării din surse oficiale

După izbucnirea pandemiei de COVID-19 au apărut mai multe ştiri false pe tema crizei globale de sănătate. Zilnic, spațiul public este invadat de mesaje “virale” despre epidemia de COVID-19.

Dezinformarea, falsificarea, manipularea distribuite masiv pe platformele sociale şi pe aplicațiile mobile afectează capacitatea cetățenilor de a lua deciziile corecte. Acest aspect generează ANXIETATE, CONFLICT şi PANICĂ! Nu vă lăsați păcăliți de afirmații false pentru a găsi răspunsul la actuala criză sanitară atât de complexă. Nu credeți tot ceea ce primiți pe rețelele de socializare, mai ales ştirile care conțin aparente informații alarmiste, precum ar fi recomandări de medicamente sau tratamente naturiste împotriva coronavirusului. Dacă dați crezare unor sfaturi medicale care provin din surse necunoscute sau nefiabile, riscați să vă puneți în pericol sănătatea și să îi privați pe alții de medicamente esențiale sau de echipamente medicale indispensabile. Feriți-vă de tratamentele care nu au fost testate suficient de bine și care nu au fost aprobate și administrate pe scară largă. Este important să vă bazați pe surse oficiale atunci când căutați ultimele date despre epidemia de COVID-19 și să urmați recomandările autorităților de sănătate publică.

În acest scop, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid derulează în Republica Moldova un proiect-pilot în combaterea fenomenului de știri false, prin realizarea unor materiale video și audio ale căror mesaje sunt centrate pe importanța informării din surse oficiale.