Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a fost lansat astăzi

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a fost lansat astăzi

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a fost lansat astăzi în Republica Moldova. La evenimentul de lansare a participat Prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a declarat că prin implementarea Serviciului 112, Republica Moldova este cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană,  unde deja funcționează acest sistem. ”Steve Jobs spunea că tehnologia nu este nimic. Important este să ai încredere în oameni și în faptul că sunt buni și inteligenți și că dacă le dai instrumentele potrivite, vor face lucruri minunate cu ele. Iată eu cred că astăzi noi le oferim operatorilor 112 instrumentele și tehnologia necesară pentru a salva vieți.”, a subliniat premierul.

În cadrul evenimentului prim-ministrul Pavel Filip a ținut să le mulțumească tuturor celor care muncesc în acest domeniu. ”Nu o singură dată am gestionat situații de criză. După aceasta pot spune cu voce tare că voi, Salvatori, Medici, Polițiști, Pompieri, Dispeceri și acum și Operatori 112- voi sunteți eroii mei!”

Directorul Serviciului 112 Liviu Oboroc a menționat despre oportunitatea introducerii numărului unic de urgență 112. “De astăzi, Serviciul 112 în Republica Moldova a intrat într-un proces ireversibil. Etapa ce urmează va fi una de dezvoltare intensivă pentru a consolida capacitățile funcționale ale Serviciului 112 în vederea sporirii securității și nivelului de protecție a populației în cazul apariției pericolelor pentru viață și sănătate”, a specificat șeful instituției.

Reprezentantul furnizorului de soluție al companiei suedeze Ericsson AB, Dragoș Mircea Rebegea a reiterat în discursul său despre importanța implementării acestui proiect la nivel național. “Prin implementarea acestui serviciu, Republica Moldova dovedește prin fapte concrete că pune siguranța cetățeanului pe un loc de frunte în lista priorităților naționale. Peste tot unde a fost implementat, Serviciul Unic 112 a salvat vieți și bunuri încă din prima zi, și a intrat rapid în conștiința tuturor cetățenilor, ca un reflex – într-o situație de urgență, apelează 112”, a declarat partenerul de proiect.

Oficialii au anunțat că, în următoarea perioadă, va fi desfășurată o campanie de promovare a Serviciului în spitale, școli și comunitate. Proiectul Serviciului 112 a fost inițiat în 2012 de Premierul Pavel Filip în perioada în care era ministru al Tehnologiei Informației şi Comunicaţiilor.