Anunț privind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024

Anunț privind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024

Din 8 aprilie, în Republica Moldova are loc procesul de chestionare a populației și al locuințelor, în cadrul Recensământului 2024.
În acest context, la numărul unic de urgență 112 au fost raportate solicitări referitoare la identitatea recenzorilor, refuzul cetățenilor de a participa la recensământ, reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților.

În acest sens, Vă informăm că, în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL). Recensământul este o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).

Conform procedurii prevăzute, un recenzor va vizita locuința dumneavoastră și Vă va adresa întrebări din chestionarul de recensământ, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Vă îndemnăm să participați la recensământ și să răspundeți la întrebările persoanei angajate de Biroul Național de Statistică. Dacă aveți îndoieli privitor la identitatea recenzorului, puteți verifica identitatea recenzorului la Linia verde (apel gratuit) 0800 800 24.

Atenție! Oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică. Recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.
Datele de la recensământ sunt colectate pe o tabletă și doar prin interviu față în față. În chestionarul de recensământ NU sunt întrebări legate de datele bancare.
Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.

Vă informăm că, fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare. Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie.

Datele pe care le veți oferi la Recensământ sunt confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Aceste date se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale. Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară.

Atenție! Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții și art. 330 din Codul Contravențional prevede amenzi de până la 2500 de lei. De notat că amenzile vor fi aplicate doar dacă după efectuarea a 5 vizite ale recenzorului la domiciliu, nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes”, se arată pe site-ul BNS.

Important! Vă informăm că, in situațiile de infracțiuni contra vieții și sănătății produse în procesul de chestionare a cetățenilor apelați cu încredere numărul unic de urgență 112.

Important! Mai multe informații despre recensământ puteți consulta pe pagina Biroului Național de Statistică https://statistica.gov.md/ro/recensamantul-populatiei-si-al-locuintelor-2024-9940.html . De asemenea, pentru orice întrebări puteți apela gratuit la Linia verde a recensământului 022 800 800 24.