Atenție! Tot mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci semnalate la numărul unic de urgență 112

Atenție! Tot mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci semnalate la numărul unic de urgență 112

În primele trei zile ale lunii octombrie, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrare 16 solicitări legate de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 14 persoane mature și 2 copii din Bălți, Căușeni, Chișinău, Dondușeni, Florești.

Riscurile asociate consumului de ciuperci otrăvitoare sunt grave, iar semnele intoxicație diferă în funcție de tipul de ciuperci și apar imediat sau după o perioadă de mai multe ore, din momentul folosirii în alimentație. Bolnavul poate acuza grețuri, tulburări intestinale, cardiovasculare și nervoase, deshidratare, salivație, transpirații, scăderea pulsului, scăderea tensiunii arteriale, dureri abdominale, diaree, convulsii.
Pentru a evita pericolul de intoxicație cu ciuperci se recomandă de a consuma ciuperci din unități autorizate, de a nu se consuma sau a se culege ciuperci necunoscute sau care trezesc suspiciuni, de a nu implica copii în procesul de culegere, de a se limita consumul de ciuperci.
În total, pe parcursul anului 2022 în sistemul informațional automatizat al Serviciului 112 au intrat 115 de apeluri privind cazurile de intoxicație cu ciuperci.