Record de apeluri la numărul unic de urgență 112

Record de apeluri la numărul unic de urgență 112

Serviciul 112 a înregistrat un număr record de apeluri din ultimii doi ani, astfel, pe parcusul zilei de 21 martie 2021, operatorii 112 au recepționat 9 070 de solicitări din partea cetățenilor, iar aproximativ 60% au reprezentat urgențe reale în care s-au raportat de cele  mai multe ori cazuri medicale (62,50% din numărul total de urgențe reale), situații în care s-a solicitat intervenția serviciului specializat Poliția (20,98% din numărul total de urgențe reale) și un număr record de solicitări de intervenție Pompieri (16,49% din numărul total de urgențe reale) legate de incendii sau arderi.

Conform datelor Serviciului 112, la fiecare patru minute la numărul de urgență a fost raportat un caz de incendiu. De asemenea, analiza datelor statistice prezintă că,  în majoritatea cazurilor de incendii, cetățenii raportează incendii sau arderi de vegetație uscată, miriști, fâșii forestiere, livezi, stuf și gunoi. Adesea, se întâmplă că oamenii dau foc, lasă flăcările nesupravegheate și pleacă de la locul respectiv, iar solicitarea este raportata de apelanții care observă cum se extinde focul cu viteză incredibilă, afectând arii întregi de vegetație. După localizarea geografică cele mai multe incendii au fost produse în municipiul Chișinău, Bălți și raioanele Dondușeni, Cantemir, Ialoveni, Criuleni, Ocnița și Rezina. Echipajele serviciilor specializate de urgență Pompieri depun un efort uriaș pentru a asigura intervenția la arderile necontrolate de vegetație care afectează grav mediul înconjurător, dar și provoacă devastarea de bunuri.

Rugăm persoanele să evite activitatea în aer liber care poate provoca, din neatenție, un incendiu: arderea sau curățarea resturilor de vegetație uscată, utilizarea de mașini sau dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, aruncarea țigărilor aprinse.
În caz de incendiu, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat Serviciul de urgență 112!

Menționăm că, începând cu data de 18 martie anul în curs la numărul de urgență 112 se menține un flux de apeluri ridicat, cu o medie zilnică ce depășește numărul de 8 mii de solicitări din partea cetățenilor. Operatorii 112 și echipajele de urgență muncesc într-un regim alert și solicitant, pentru a asigură reacția imediată și intervenția la urgență într-un mod eficient și unitar.