Din 16 februarie se revine la măsurile de protecție diferențiate, în funcție de pragul de alertă din fiecare localitate

Din 16 februarie se revine la măsurile de protecție diferențiate, în funcție de pragul de alertă din fiecare localitate

Din 16 februarie curent se va reveni la măsurile de protecție diferențiate, în funcție de pragul de alertă din fiecare localitate, stabilit în baza ratei de incidență, fiind abrogată Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 20 ianuarie prin care au fost stabilite măsuri valabile pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Prin urmare, regula generală privind prezentarea certificatului COVID la intrarea în spațiile comerciale sau de deservire nu va mai fi aplicabilă.
Totuși, certificatul COVID va fi necesar de prezentat, în funcție de pragul de alertă, pentru accesul în anumite locații, precum unitățile de alimentație publică, cele care găzduiesc evenimente private sau sportive, etc. (Lista completă poate fi accesată în anexa nr. 2 a Hotărârii nr. 62 a CNESP din 22.09.2022, cu modificările ulterioare). 

În pragul roșu, rămân sistate evenimentele private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) și activitățile din zonele de agrement și parcurile de distracție, precum și conferințele și întrunirile științifice în format fizic.
Instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim on-line, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare, dar nu mai mult de 10% din activitățile didactice per program de studiu. Având în vedere specificul domeniului, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va activa în regim mixt.

Munca la distanță, respectiv programul diferențiat, se mențin în pragurile portocaliu și roșu, în timp ce, în pragurile de alertă verde și galben va fi permisă revenirea la regimul obișnuit de lucru.

De asemenea, se menține în continuare măsura adoptată la 20 ianuarie curent care permite accesul în instituțiile medico-sanitare și instituțiile de plasament a însoțitorilor copiilor de până la 14 ani și îngrijitorilor persoanelor cu dizabilități accentuate și severe se menține în continuare.

Decizia CNESP poate fi accesată aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/proiect_hotararea_nr._3_cnesp-redactat.pdf