Ce urgențe au fost înregistrate în luna noiembrie la numărul unic de urgență 112?

Ce urgențe au fost înregistrate în luna noiembrie la numărul unic de urgență 112?

Statistica pentru luna noiembrie 2020 realizată de Serviciul 112 arată că la numărul unic de urgență 112 au fost recepționate şi procesate un număr de 213 451 de apeluri, cu aproximativ 15% mai puține comparativ cu perioada similară din anul precedent.

Din fluxul total de apeluri, 69,14% au fost efectuate de pe telefonul mobil, 30,39% de pe telefonul fix și doar în 0,45% din cazuri au fost recepționate mesaje SMS de anunțare a urgențelor.

Totodată, indicatorul privind timpul mediu de răspuns la apelurile intrate în Sistemul Automatizat Informațional al Serviciului 112 este de 3 secunde, iar media de procesare a unui apel de urgență (cazuri reale) reprezintă 49 de secunde.

Cel mai des oamenii au apelat la 112 pentru a solicita ajutor medical. Cele mai solicitate intervenții medicale conform clasificatoarelor evenimentelor sunt afecțiuni respiratorii (21,28% din numărul total de cazuri medicale), hipertensiunea arterială (8,77%), dureri abdominale sau de spate (7,34%), pacient slăbit cu simptome neclare (5,35%).

Cele mai multe intervenții de poliție sunt infracțiuni contra vieții și sănătății persoanei – persoană agresivă (10,33% din numărul total de cazuri Poliție), persoană bătută (5,75%), persoană agresată (4,42%), conflict (6,53%) și din domeniul transportului – accident rutier (7, 65%).

În cazul urgențelor de pompieri menționăm intervenții la incendii sector locativ (9,55% din numărul total de cazuri Pompieri), intervenții la incendii vegetație (3,31%), intervenții căutare –salvare – deblocarea ușilor/ferestrelor (6,46%).

Cel mai mare număr de apeluri a fost înregistrat pe 1 noiembrie, ziua în care au avut loc alegerile prezidențiale, primul tur de scrutin, Serviciul 112 recepționând un număr de 9 140  de apeluri la numărul de urgență.

Din punct de vedere al localizării geografice, cele mai multe apeluri provin din municipiile  Chișinău (68315 de apeluri), Bălți (11433 de apeluri) și raionul Orhei (7976 de apeluri).

Fiecare al doilea apel înregistrat la numărul unic de urgență nu are caracter de urgență.

Oamenii sună la 112 nejustificat din mai multe motive, cum ar fi: a face glume sau farse, a afla data și ora, starea vremii, a aduce injurii operatorilor, a solicita informaţii despre numere de telefon, adrese sau programe de lucru ale serviciilor sau instituţiilor publice, graficul mijloacelor de transport, a chema un taxi, a debloca sau a verifica starea contului telefonului mobil, a reclama întreruperi în furnizarea utilităţilor casnice (gaze, curent, apă, TV, Internet).