Serviciul 112 și Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete își unesc eforturile pentru cauza femeilor care trec prin violență

Serviciul 112 și Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete își unesc eforturile pentru cauza femeilor care trec prin violență

La Strada Moldova și Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 au semnat astăzi, 27 noiembrie, un acord de colaborare menit să fortifice eforturile celor două instituții și să îmbunătățească asistența acordată victimelor violenței în familie.

Colaborarea dintre instituții presupune stabilirea unui parteneriat bazat pe cooperare și asistență reciprocă în vederea reducerii nivelul de toleranță față de violența în bază de gen, și prevenirea victimizării repetate ale victimelor violenței în familie și violenței împotriva femeii.

În acord cu prevederile acordului, Serviciul 112 își asumă responsabilitatea de a  redirecționa toate apelurile beneficiarelor, victime ale violenței în familie, către Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008, în cazurile în care beneficiara refuză intervenția poliției, se află în situație de criză  sau nu este o situație de urgență și nu necesită intervenția de urgență a serviciilor specializate de urgență (poliția, ambulanța, pompieri) şi are nevoie de suport emoțional şi consiliere psihologică. Operatorul 112 va asigura facilitarea accesului persoanelor în situații de criză sau care au nevoie de suport informațional sau psihologic către serviciul Telefonului de Încredere pentru femei și fete. Redirecționarea se va face și atunci când beneficiarele și beneficiarii vor avea nevoie de informare despre drepturile lor şi despre serviciile disponibile pentru victimele infracțiunilor.

Liviu OBOROC, Directorul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, a menționat: “Obiectivul Sistemului informaţional automatizat al Serviciului 112 constă în asigurarea asistenței imediate a serviciului de urgenţă potrivit evenimentului raportat de cetățean.

În condițiile în care fenomenul violenței cunoaște o amploare semnificativă, mai ales acum, pe timp de pandemie, unde propria casă a devenit un loc periculos pentru femei și copii, iar statisticile îngrijorătoare ne spun că tot mai multe persoane afectate de acte de violență apelează numărul unic de urgență 112, priortiatea noastră este să alertăm serviciile specializate de urgență, iar o acțiune ulterioară reprezintă sprijinul oferit de serviciul Telefonului de Încredere pentru femei și fete  0 8008 8008. Avem toată încrederea că acest acord reprezintă un prim pas în prevenirea și diminuarea violenței în familie și violenței asupra femeilor”. 

La rândul lor, specialiștii La Strada Moldova vor oferi suport partenerilor prin activități de instruire și formare continuă a operatorilor serviciului 112 în domeniul combaterii violenței în familie și violenței sexuale. Primele instruiri vor începe în scurt timp, la începutul lunii decembrie.

“Am ajuns foarte repede la un acord de colaborare cu conducerea serviciului 112. Ne unește o cauza comună, ideea de a oferi ajutor persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate sau de criză. Suntem încrezători că exemplul nostru va inspira și va motiva alte servicii de asistență telefonică urgentă din regiune să coopereze, să devină mai deschise, mai flexibile, iar operatorii și consilierii mai bine pregătiți să răspundă nevoilor victimelor violenței în familie”, a declarat Daniela MISAIL-NICHITIN, Directoarea Programului Femei al Centrului Internațional „La Strada Moldova”, în cadrul conferinței de presă.

La conferință au fost prezentate și date relevante din activitatea echipei Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008, care a împlinit 10 ani de activitate, dar și date cu referire la cazurile de violență înregistrate la numărul unic de urgență 112.

Jurnalul integral „Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete. 10 ani de încredere. 10 ani de ajutor” poate fi accesat pe acest link: https://cutt.ly/4hs82dO.

Statistica cazuri violență 112