Astăzi este marcată ziua numărului unic European pentru apelurile de urgență “112”.

Astăzi este marcată ziua numărului unic European pentru apelurile de urgență “112”.

Republica Moldova a realizat pași importanți în dezvoltarea Serviciului 112 pe plan național, în special modul în care noile tehnologii oferă instrumente corecte de luare a deciziilor și coordonare a resurselor în situații de urgență, precum și prezentarea de soluții informatice.

Menționăm că, Republica Moldova a fost premiată cu diplomă pentru implementarea tehnologiei pentru o localizare mobilă avansată (Advanced Mobile Location – AML), Serviciul 112 din Moldova fiind inclus în top 10 țări care au sisteme avansate de localizare a terminalului mobil.

Această funcționalitate reprezintă un pas major în creșterea eficienței în situațiile de urgență care permite transmiterea, în mod automat, de terminalele mobile inteligente către numărul 112 a informaţiei avansate cu date de localizare care indică poziţia geografică a echipamentului terminalului mobil al apelantului la momentul iniţierii apelului către numărul 112.

De ziua 112, le mulțumim tuturor celor care stau în spatele acestui număr, pentru munca depusă și pentru viețile salvate. Misiunea noastră este de a asigura asistență fiecărui cetățean la nevoie și să beneficieze de sprijinul necesar în situațiile în care viața, sănătatea, mediul sau sănătatea sunt puse în pericol.

Numărul pan – european de urgență 112 a fost creat în 1991, iar din anul 2009 este singurul număr care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mmobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță poliție și pompieri).

Pe teritoriul Republicii Moldova numărul unic 112 pentru apelurile de urgență funcționează non-stop și este activ din martie 2018.

Crearea Serviciului 112 este o prevedere a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.