Începând cu 1 octombrie se instituie stare de urgență în sănătate publică în unități teritorial-administrative
Începând cu 1 octombrie 2020 se instituie stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării. Pentru a spori randamentul măsurilor aplicate de prevenire și control a infecției COVID-19, precum și a eficienței gestionării resurselor, începând cu 1 octombrie 2020 se instituie stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.
Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului Covid-19 sunt atribuite la nivel teritorial, în funcție de indicatorii nivelului de risc, care sunt determinați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile.
În funcție de gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat, Comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică aplicabile conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2.
Ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.
În această perioadă rămân valabile următoarele măsuri generale de control și combatere a infecției COVID–19:
– interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane,
– interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agreement,
– interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor,
– interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță; deplasarea pentru asigurarea cu produse alimentare; deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată; deplasarea pentru alte motive justificate.
Putem contribui la combaterea pandemiei respectând câteva recomandări simple: regulile de igienă și distanțare socială, urmărim critic ce întreprind autoritățile; îi educăm pe cei din jur cu privire la conștientizarea pericolului de infectare.