Ai grijă! Oprește răspândirea COVID-19. Salvează vieți!

Ai grijă! Oprește răspândirea COVID-19. Salvează vieți!

Tot mai mulți cetățeni raportează la 112 mai multe încălcări pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și limitele de acțiune impuse de autorități în contextul epidemiologiei de COVID 19 pe teritoriul Republicii Moldova, așa încât, în luna mai, la numărul 112 au fost recepționate aproximativ 700 de apeluri privind nerespectarea măsurilor antiepidemice.

În acest sens, îndemnăm cetățenii să respecte recomadările autorităților și să se conformeze măsurilor de protecție în contextul situaţiei epidemiologice actuale privind infecţia COVID-19: păstrați distanța socială de cel puțin 1 metru; evitați aglomerațiile; respectați normele sanitare de igienizare şi dezinfectare; purtați mască de protecție în transportul public, magazine și spații publice închise (masca trebuie să acopere gura și nasul); nu vă atingeți nasul, ochii și gura cu mâinile; nu mergeți nicăieri, dacă aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație. Reamintim că, noul coronavirus poate afecta pe oricine, fără criterii de selecție, iar adaptarea treptată a măsurilor de restricție, nu înseamnă sfârșitul pandemiei, răspândirea infecției de COVID-19 poate fi previnită prin respectarea măsurilor de protecție. Facem apel la responsabilitatea fiecăruia și Vă îndemnăm să respectați cu strictețe măsurile luate de autorități privind infecția COVID-19. Rețineți că, nerespectarea măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei de tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate. Nu ezitați să sunați la numărul unic de urgență 112, dacă ați observat încălcări pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și limitele de acțiune impuse de autorități în contextul epidemiologiei de COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova pentru identificarea persoanelor şi întreprinderea măsurilor de sancţionare.

Nu uitați că, atunci când apelați numărul unic de urgență 112, indiferent de natura urgenței pe care o raportați, este esențial să comunicați următoarele informații: a) dacă aveți simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou?, b) dacă ați fost/sunteți în contact cu persoane aflate în carantină sau bolnave de COVID–19?, c) dacă ați revenit recent dint-o călătorie peste hotarele ţării? Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura siguranța și protecția echipajelor de intervenţie ale Poliţiei, Pompierilor, Ambulanţei.

În orice caz, dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați imediat asistență medicală specializată la numărul unic de urgență 112 sau medicul de familie. Operatorii Serviciului 112 oferă tot sprijinul posibil apelantului și asigură preluarea operativă și transmiterea informației exacte serviciilor de urgență, pentru o intervenție eficientă și în timp real.

Depinde de fiecare dintre noi să limităm efectele infectării cu coronavirus!