Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112 va fi lansat în luna martie
Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112 va fi activ deja de luna viitoare. Anunţul a fost făcut, astăzi, de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a efectuat o vizită de lucru la sediul Centrului. Astfel, persoanele aflate în situaţii de risc vor putea solicita intervenţia pompierilor, medicilor de la urgenţă şi a poliţiştilor, apelând la un singur număr scurt.
Serviciul Naţional 112 din ţara noastră a fost creat după modelul unor state europene şi are drept scop reducerea timpului de reacţionare a serviciilor specializate. Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, susţine că Centrul de preluare a apelurilor de urgență îşi va începe activitatea cu aproape nouă luni mai devreme decât era preconizat.
“Indiferent de situaţie cetăţeanul nu trebuie să se gândească unde să telefoneze, formează un singur număr, care este deservit de profesionişti sunt cazuri când reacţionăm în grup, adică merg şi pompieri şi medicii, ambulanţa sau poliţia”, a spus ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.
“În jur de 40-50 de procente din apleluri sunt apeluri false şi rolul 112 este de a filtra aceste apeluri”, a spus directorul Serviciului pentru apeluri de urgenţă 112, Liviu Oboroc.
Apelurile din toată ţara vor fi recepţionate de către 20 de operatori ai Serviciului 112. Pentru început, aceştia vor activa în paralel cu dispecerii serviciilor 901, 902 şi 903. Din anul 2020, însă, toate apelurile de urgenţă vor fi preluate de Serviciul 112.
“Procesul de lansare a serviciului a început în 2016, iar noi putem să spunem că pe final de luna martie, vom prelua apeluri de urgenţă reale”, a spus directorul Serviciului pentru apeluri de urgenţă 112, Liviu Oboroc.
La numărul 112 pentru apeluri de urgenţă vor putea apela şi persoanele cu deficienţe de vorbire sau de auz.
“Vor putea comunica cazul său de urgenţă către serviciul 112 prin intermediul unui mesaj text, sms. inclusiv va fi posibilă şi comunicarea video şi text, captare de imagine”, a zis directorul adjunct, Serviciul pentru apeluri de urgenţă 112, Constantin Gorincioi.
Pentru implementarea proiectului, Guvernul a alocat 67 de milioane de lei. Serviciul Naţional Unic de Urgenţă va avea două sedii la Chişinău. Anul trecut, peste 2,7 milioane de moldoveni au apelat la serviciile de urgenţă 901, 902 şi 903.