Conferința de totalizare “Sprijin pentru instituirea sistemului unic de urgență 112”

Conferința de totalizare “Sprijin pentru instituirea sistemului unic de urgență 112”

   În contextul finalizării proiectului “Sprijin pentru instituirea sistemului unic de urgență 112” astăzi, la Chișinău, s-a desfășurat Conferința de totalizare ,,Sprijin pentru instituirea sistemului unic de urgență 112” realizat cu Sprijinul României și al Suediei în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale din România. La evenimentul oficial de închidere au participat: secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, adjunctul Șef Misiune, Ambasada României în Republica Moldova, Alexandru Mureșan, directorul general, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid, România, Cătălin Harnagea, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Suediei în Republica Moldova, Anna LYBERG, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai Serviciilor specializatede urgență.

În debutul conferinței, secretarul de stat, Vitalie Tarlev a precizat că “acest proiect a beneficiat din partea României și Suediei de transfer de bune practici, expertiză tehnică, asistență tehnică și că Serviciului 112 chiar a avut nevoie de un update a rețelelor de comunicațieși sistemelor informaționale.”

Potrivit directorului general, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid, România, a evidențiat faptul că, grație colaborării între agenție și guvernul suedez au făcut posibile aceste rezultate în procesul de implementare a sistemului unic de urgență 112. “Sper ca în continuare și prin această colaborare și cu colegii din Suedia să reușim să ducem mai multe proiecte.”, a menționat directorul agenției.

La rândul său, Ionel-Sorinel Vasilca, director al Serviciului de Telecomunicații Speciale, România a afirmat că, “prin derularea acestui proiect, în Republica Moldova a câștigat ani buni în avans în operarea urgențelor 112 față de situația nu ar existat acest proiect implementat.”

 Conferința a reprezentat o platformă de prezentare a rezultatelor de proiect. Principalele obiective urmărite în cadrul proiectului au fost instruirea personalului din cadrul Serviciului 112: operatori, echipa de management, serviciile tehnice, alte categorii de angajați și campania de promovarea a utilizării numărului 112 de către cetățeni prin  elaborarea strategiilor de comunicare, elaborarea materialelor de informare pentru populație și activități de informare și educare a populației.

Excelența Sa, Anna Lyberg a subliniat importanța componentelor din cadrul proiectului: consolidarea de capacități a operatorilor și a personalului Serviciului 112, precum și campania de informare publică pentru limitarea apelurilor non-urgente. De asemenea, Excelența Sa a subliniat introducerea Serviciului 112 în Republica Moldova ca fiind pozitivă întru armonizarea cu standardele UE. Numărul 112 este un număr unic pentru apelurile de urgență, activ în toate statele membre ale UE, absolut gratuit și care funcționează neîntrerupt.

În premieră, în cadrul conferinței au fost lansate spoturilor video de sensibilizarea a populației cu privire la apelarea abuzivă la umărul unic de urgență 112 care urmăresc creșterea nivelului de conștientizare socială asupra folosirii abuzive a numărului unic de urgență 112 și limitarea numărului apelurilor non-urgente.

Reamintim că, proiectul a fost inițiat de cătreAmbasada României în Republica Moldova și face parte din Planul anul decooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară,  aferent anului 2018, secțiunea Proiectedezvoltate în parteneriat cu instituții publice din România.

« of 2 »